Zkušená autorka nenapsala jen kuchařskou knížku jak by se na první pohled mohlo zdát Jde jí především o léčebné a preventivní zdravotní efekty vývarů z kostí jež byly známy a uctívány už v době kamenné o čemž podala důkazy archeologie Také starověký Egypt je považoval za obecnou prevenci před nemocemi Hippokrates je doporučoval jako prostředek dosažení krásy a štíhlosti a spolehlivého pomocníka při uzdravování Galén považoval vývary z kostí za prostředek k podpoře hybnosti ve stáří Paracelsus je předepisoval při nachlazení zánětech a bolestech kloubů Dnešní lékaři kteří si vzpomněli na léčivé účinky polévek svých babiček doporučují vývary také k růstu a lesku vlasů proti celulitidě k hebké kůži a omlazení pleti ke zpevnění kostí při osteoporóze jako prostředek odkyselení a vyčistění organismu jako energetický zdroj a prostředek ke zvýšení potence Autorce šlo nejen o léčebné účinky vývarů z kostí hovězích drůbežích rybích a vepřových ale o i estetickou podobu polévek a jídel a o zeleninové a kořenicí doplňky které znásobí požitek při jejich konzumaci Prastaré rčení „Ke zdraví se lze projíst“ platí v předkládané knížce dvojnásob